kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۴۲۴۵
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۱
سخنگوی وزارت خارجه: 

 نکات مطرح‌شده توسط عبدالعلی‌زاده نسبتی با موضع رسمی کشور ندارد



 
 سخنگوی وزارت امور خارجه روز شنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران اظهار داشت: موضع ایران و دولت درباره مباحث سیاست خارجی توسط سخنگویان رسمی بیان می‌شود. نکاتی که مطرح شده و از رسانه‌ها شنیدم، حتما هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد. حدس می‌زنم که نظر شخصی گوینده(عبدالعلی‌زاده) در مقام گفت‌وگو و گعده با یک رسانه و روزنامه بوده است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه اول بهمن‌ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
شکستی که برای رژیم صهیونیستی رقم خورد
به گزارش فارس، این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره توافق آتش‌بس و شکست رژیم صهیونیستی در جنگ غزه اظهار داشت: هم کشورهای منطقه و مردم منطقه و فراتر از آن در سطح بین‌المللی همه عبرت‌ها و درس‌های روشنی را از این تحول گرفتند. بقایی ادامه داد: اگر پیروزی را به معنای تعداد کشته‌ها و میزان تخریب و حجم جنایتی که رخ داده در نظر بگیریم، می‌توانیم بگوییم پیروزی با رژیم صهیونیستی بوده است. نقض قواعد بین‌المللی و قانون‌شکنی در بالاترین سطح به عنوان دستاوردهای این رژیم در این ۱۶ ماه است که همه خطوط قرمز قانونی، اخلاقی و انسانی را در نوردید. سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: این جنایات ممکن نبود مگر با حمایت آمریکا و تعدادی از کشورهای غربی که در حوزه نظامی و سیاسی و رسانه‌ای از هیچ تلاشی برای تقویت این رژیم و استمرار جنایات دریغ 
نکردند. وی گفت: آنچه در نهایت حاصل شد، یک شکست و ننگ تمام‌عیار برای این رژیم و حامیان آن است که اولا نشان دادند به ادعاها و مفاهیم حقوق بشر باور ندارند و آن چیزی که تعیین‌کننده است، مقاومت مردم فلسطین و مقاومتی است که از درون می‌جوشد و به هیچ فرد و گروه و کشور دیگری وابسته نیست. به گفته بقایی این نویددهنده پیروزی‌های بیشتر در آینده منطقه و تحولات فلسطین خواهد بود.
هیچ‌ وقت درباره توانمندی‌های دفاعی و نظامی با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نمی‌کنیم
وی در پاسخ به سؤالی درباره گفت‌وگوها در ژنو و برخی مباحث مطرح شده درباره اینکه در این گفت‌وگوها درباره برنامه موشکی ایران صحبت شده، تصریح کرد: ایران هیچ‌ وقت درباره توانمندی‌های دفاعی و نظامی خودش به هیچ عنوان با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نخواهد کرد. اساسا فکر نمی‌کنم ملت ایران اجازه چنین داد و ستدی را به هیچ فرد و گروهی بدهد. اگر این مباحث در این گفت‌وگوها مطرح شده، پاسخ مقتضی خود را دریافت کرده و موضع ما در این رابطه خیلی روشن است.سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره مباحث مطرح شده در خصوص اینکه ایران در گفت‌وگوهای ژنو درباره احتمال استفاده از مکانیسم ماشه تهدید به خروج از ان.پی.تی کرده، عنوان کرد: از ابتدا مشخص بود که این موضوع تازه‌ای نیست در مورد استفاده از بحث‌هایی که موسوم به سازوکار ماشه شده است. از همان زمانی که بحث آن مطرح شد در دولت دوازدهم مشخص کردیم که در صورتی از اهرم مکانیسم ماشه برای فشار و امتیازگیری از ایران استفاده شود، واکنش ما متناسب و متقابل خواهد بود و شفاف گفته شده که سوءاستفاده از این سازوکار بدین معناست که توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامه‌های مربوطه وجود ندارد. بقایی ادامه داد: موضوع جدیدی نیست و قبلا هم گفته شده است.
نکات مطرح‌شده هیچ نسبتی 
با موضع رسمی ما ندارد
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات عبدالعلی‌زاده مشاور رئیس‌جمهور درباره مذاکره مستقیم با آمریکا گفت: موضع ایران و دولت درباره مباحث سیاست خارجی توسط سخنگویان رسمی بیان می‌شود. نکاتی که مطرح شده و از رسانه‌ها شنیدم، حتما هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد. حدس می‌زنم که نظر شخصی گوینده در مقام گفت‌وگو و گعده با یک رسانه و روزنامه بوده است. بقایی موضوع سیاست خارجی را یک بحث تخصصی خواند و افزود: هرگونه ساده‌انگاری موضوعات پیچیده سیاست خارجی ولو با نیت خیر صورت بگیرد، نه مفید و نه کمک‌کننده است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات ایلان ماسک در خصوص نقش‌آفرینی او در آزادی خبرنگار ایتالیایی، آن هم در حالی که ایران و ایتالیا این موضوع را رد کرده‌اند و اینکه چرا ماسک این اظهارات را مطرح کرده؟ عنوان کرد: چرایی این موضوع را از خود ایشان بپرسید. موضع ما روشن است. این موضوع را تکذیب کردیم و دیگرانی هم که موضع گرفتند، موضع‌شان در راستای تأیید مواضع ما بود.
ذهن و نیت شرورانه دولتمردان آمریکایی 
در چهار سال اخیر
وی در ارزیابی از سیاست خارجی بایدن در چهار سال گذشته گفت: دولت دموکرات آمریکا در سطح منطقه‌ای یکی از بدترین عملکردها را در ۶۰ سال گذشته داشته است به خاطر اینکه ۱۶ ماه آخر عمر این دولت، بیشتر مصروف به حمایت و جانبداری از یک نسل‌کشی آشکار در منطقه ما شد. بقایی بیان کرد: اینکه توافق آتش‌بس در آخرین روزهای حاکمیت این دولت انجام شد، باز هم معنادار است. برخی معتقدند که اگر دولت ادامه می‌یافت باز هم نسل‌کشی ادامه می‌یافت. این نقطه تاریک و لکه ننگ در ذهن و یاد مردم دنیا و به‌ویژه مردم فلسطین و لبنان و دیگرانی که از ناحیه تجاوزات رژیم صهیونیستی آسیب دیدند، باقی خواهد ماند.سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در سطح دوجانبه متاسفانه در این چهار سال اقدامات ایذایی دولت آمریکا ادامه یافت. درباره مذاکرات باز اجرای برجام به هیچ عنوان جدیت نشان داده نشد و همزمان تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا علیه ایران ادامه یافت. از هر دو جهت هم به لحاظ سیاست‌های ثبات‌زا در منطقه غرب آسیا و هم در جهت ادامه سیاست‌های فشار و تحریم علیه ملت ایران سابقه بسیار بدی را این دولت از خود به‌جا گذاشت. وی گفت: آنچه از هر دو اینها بدتر است این است که مقامات دولت فعلی به انحای مختلف درصددند سیاست‌های شکست خورده خود را تحمیل و به آیندگان در آمریکا القا کنند و این نشان می‌دهد ذهن و نیت دولتمردان آمریکا در این چهار سال منفی و شرورانه بوده است.
معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه
وی در پاسخ به سؤالی درباره معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه گفت: وجود تحریم‌ها هیچ وقت دلیل و مانعی برای اینکه روابط خود را با دیگر کشورها گسترش دهیم نبوده است. یکی از روش‌ها برای اینکه بر مشکلات ناشی از تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا و برخی دیگر کشورها فائق بیاییم، این بوده که از سایر ظرفیت‌ها استفاده کنیم. 
بقایی بیان کرد: انعقاد موافقتنامه با کشورها بر اساس نیازسنجی دولت‌های ذی‌ربط و با عنایت به ظرفیت‌هایی است که در سطح روابط دوجانبه از حیث اقتصادی و تجاری و سیاسی وجود دارد و بر اساس آن معاهده بین کشورها منعقد می‌شود. معاهده بین ایران و روسیه هم از این قاعده مسثتنی نیست.
وی در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه روسیه خواستار خروج ایران از لیست سیاه اف.ای.تی.اف شده است؟ گفت: معاهده با روسیه در دوره دولت روحانی شروع و در دولت شهید رئیسی مذاکرات آن انجام و در دولت چهاردهم امضا شد. اینکه در فرآیند مذاکراتی طرف‌های ذی‌ربط نکات و پیشنهاداتی را مطرح کنند، چیز قریبی نیست. مهم این است که نهایتا محصول چیست. متن را می‌توانید مرور کنید که چه مواردی در متن هست. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: این متن محصول توافق و اجماع نظر دو طرف است.
عراقچی به نیویورک نمی‌رود
وی درباره سفر عراقچی به نیویورک گفت: من هفته قبل اعلام کردم وزیر خارجه برای شرکت در نشست شورای امنیت درباره فلسطین به نیویورک خواهد رفت و قرار بود اجلاس در نیویورک برگزار شود که برگزار می‌شود، ولی با توجه به تحولات منطقه و آتش‌بس یک مقدار موضوع تغییر کرد و با توجه به اقتضائات زمانی، این سفر انجام نخواهد شد.
مشورت می‌دهیم
وی در پاسخ به سؤالی درباره پیوستن به FATF گفت: تصمیم‌گیری این موضوع باید در نهادهای ذی‌ربط صورت بگیرد. الان در مجمع تشخیص مصلحت نظام بحث الحاق به کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان‌یافته در جریان است و منطقی است اجازه دهیم این بحث‌ها در مجاری خودش به صورت فنی و کارشناسی بحث و ان‌شاءالله به نتیجه‌گیری مطلوب منجر شود. بقایی ادامه داد: ما به عنوان وزارت خارجه و یکی از دستگاه‌هایی که در این خصوص حضور داریم و مشورت می‌دهیم، دیدگاه‌های خود را بر اساس یافته‌های کارشناسی در اختیار نهادهای تصمیم گیر قرار می‌دهیم.
تصمیم‌گیری نهادهای بالادستی ذی‌ربط در ایران
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با آمریکا در دولت جدید اظهار داشت: موضع ثابت خود را تکرار می‌کنم که درباره هر مراواده‌ای بین ایران و آمریکا در موضوع هسته‌ای که این موضوع، موضوعی بوده که در سنوات قبل درباره آن صحبت داشتیم و به موافقتنامه‌ای دست پیدا کردیم که همان برجام است.
 وی ادامه داد: ما در زمان‌های مختلف گفت‌وگو را با طرف‌های مقابل شامل آمریکا ادامه دادیم. گفت‌وگو با آمریکا غیرمستقیم بوده است و درباره آینده نیز تا جایی که به دستگاه دیپلماسی مربوط می‌شود، بستگی دارد به تصمیم‌گیری نهادهای بالادستی ذی‌ربط در ایران که با توجه به عملکردها و سیاست‌های طرف‌های مقابل تصمیمات مقتضی را اتخاذ خواهند کرد.
معاهده مشارکت جامع ایران و روسیه آورده‌های زیادی خواهد داشت
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: معاهده منعقده بین ایران و روسیه شامل طیف متنوعی از موضوعات می‌شود و بخش قابل توجهی از آن مربوط به گسترش همکاری در حوزه‌های اقتصادی اعم از تجاری، بانکی، حمل‌ونقل، انرژی، بهداشت و درمان، محیط زیست و... می‌شود و بیش از ۳۰ حوزه اقتصادی است که قرار است بین دو کشور همکاری‌های اقتصادی گسترش یابد.
وی گفت: این معاهده هم برای ما و روسیه آورده‌های زیادی خواهد داشت. در خیلی از موارد نیازمند موافقتنامه‌های جزئی‌تر و قراردادهای اجرائی خواهد بود. این معاهده مبنا و اساسی فراهم می‌کند که بخش‌های خصوصی دو کشور در زمینه‌های مختلف همکاری خود را گسترش دهند. بقایی افزود: این معاهده با توجه به اینکه یک تجربه قبلی داریم یعنی موافقتنامه اساس روابط و همکاری‌های متقابل در سال ۲۰۰۱، آن موافقتنامه می‌تواند مبنای خوبی برای ما باشد که مشارکت راهبردی را با قوت و جدیت بیشتری اجرائی و عملیاتی کنیم. 
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: کی از نقاط قوت این معاهده آن است که فی‌البداهه و به صورت یک اقدام آغازین نبوده و در ادامه یک فرآیند ۲۰ الی ۳۰ ساله است و مصمم هستیم فرآیند تصویب و اجرای آن را به پیش ببریم و برای اجرای آن سازوکارهای مشخصی را تدوین کنیم.
حکم دادگاه نوتردام
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره حکم دادگاه نوتردام و توقیف ساختمان شرکت ملی نفت گفت:‌ این خیلی دقیق نیست و به این شکل نبوده است و به شما توصیه می‌کنم با توجه به اینکه این پرونده توسط مرکز حقوقی و بین‌المللی ریاست جمهوری و شرکت ملی نفت پیگیری می‌شود، توسط آنها پیگیری
کنید.